Umeå är en kulturell och spelande stad

Närheten till naturen främjar kultur och spel

Umeås klimat

Klimat och kreativitet

Det finns ett Greenwich Village i Västerbotten. Umeå har länge varit, och fortfarande är, en populär tillflyktsort för kreativa själar. Staden har aktivt arbetat för att berika kulturlivet och därigenom skapat ett kreativt klimat som sitter i väggarna. Umeå fick dessutom titeln Europas Kulturhuvudstad 2014 tillsammans med Riga. Den som besöker Umeå eller väljer att flytta dit har en spännande upplevelse att vänta sig.

Varför Umeå har ett mer kreativt klimat än andra städer är en fråga utan svar. Forskare menar att kreativitet skapas när människor har tråkigt, och kanske är det en del av svaret. Umeå har inte fått något gratis och förtjänat sin framgång. En annan förklaring kan vara Umeå Universitet, känt för sina ingenjörsutbildningar. Umeå har varit tvungen att skapa något och har haft förutsättningarna att göra så. Studenter är dessutom ett kreativt släkte och har naturligtvis också bidragit till det kreativa klimatet under åren.

De kultursatsningar kommunen gjort har resulterat i framgångsrika musikgrupper som Refused, Deportees och inte minst Komeda. Umeå har flera festivaler dessutom och kallas ofta för festivalernas stad, där Umeå Open Festival är det självklara valet för de flesta. Det anordnas dessutom jazz-, folkmusik- och kammarmusikfestivaler. Det finns något för alla. Utbudet av kreativa aktiviteter är mycket stort och skolorna gör sitt bästa för att väcka nyfikenhet för kultur hos eleverna. Umeå kan dessutom stoltsera med operahus, gallerier, museer och symfoniorkester.

Umeå är en stad som passar alla. Stadens kreativa klimat är inspirerande, tillåtande och aldrig statiskt. Det är det som gör staden till en spännande plats – det händer något hela tiden. Blandningen av gammalt och nytt förhöjer upplevelsen ytterligare. På visitumea.se hittar du information om olika evenemang i staden. Ett ytterligare bevis på hur mycket staden uppskattar ett kreativt klimat är att Svenska Kyrkan i Umeå har en sida med rubriken ”Släpp loss kreativiteten” där de listar olika kreativa kurser i olika kyrkor. Besök gärna Umeå om du söker inspiration.

klimat